Inredning

Gardinernas abc

Inramningen av ett fönster påverkar hela rummets intryck. Att hitta gardiner till ditt hem är inte svårt – utbudet är stort. Men att hitta gardiner som gör sig bra, det vill säga som matchar övriga möbler och inredning och som gör rummet en tjänst är kanske snäppet svårare. Gardiner är som all annan inredning en fråga om tycke och smak, men vi kommer på denna sida ge dig tips på hur du, med hjälp av gardiner, kan förändra rummets förutsättningar och hitta en gardin som stämmer överens med dina behov. Utbudet har dessutom växt rejält med mängden webbshoppar som man kan besöka, alla kan numera hitta sin stil. Halens gardiner brukar räcka till för de allra flesta smaker.

Olika typer av gardiner

Det finns olika sorters gardiner att välja bland som passar olika typer av fönster. Gardinkappor, gardinlängder eller hissgardiner är fina om de hängs i rätt fönster. För små fönster passar gardinkappan utmärkt, då den inte tar upp for stor del av fönstret och tillåter ett bra ljusinsläpp.

Mindre fönster är också bra att hänga hissgardiner i. Fördelen med hissgardinen är att man enkelt kan hissa upp eller ner beroende på hur mycket insyn och ljusinsläpp man önskar. Hissgardinen är väldigt populär att ha i sovrum, men det gäller att välja en gardin med en stabil hissanordning som tål att hissas upp och ner. Många gardiner av denna typ är inte anpassade för det slitage som hissandet innebär och hissanordningen fyller istället mer av ett dekorativt inslag för gardinen.

Gardinlängder passar bäst i lite större fönster. Se dock till att välja bredd på gardinen efter bredd på fönstret. Gardinlängder ska med fördel kunna dras samman när man vill hålla blickar och ljus från fönstret. Har man ett brett fönster kan man välja en lager på lager lösning där två gardinstänger ger plats för två gardinpar.

Mindre fönster blir större

Stora fönster ger en känsla av rymd i rummet, men man kan på ett enkelt sätt förstora intrycket av ett mindre fönster med hjälp av gardiner. Genom att välja att hänga upp ljusa och inte så breda gardinlängder i ett mindre fönster och förstärka fönstrets storlek genom att montera gardinstången en bit över fönstret och förlänga gardinstången en bit ut på sidorna får man intrycket av ett större fönster. Likaså kan man välja att förminska intrycket av ett stort fönster genom att använda sig breda och mörka gardiner som hängs jäms med fönstrets inramning.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.