PPM hjälp

Om du inte aktivt vill göra ett val angående din premiepension hamnar den i AP7 Såfa. Men om du vill välja själv så finns det hjälp att få om du är osäker på hur du vill göra. Advisor Fondförvaltning samt andra aktörer inom PPM och fondförvaltning, har sotr kompetens vad gäller kapitalplaceringar, riskfördelning och stabilitet. Att välja en av dessa kan med andra ord öka chansen till avkastning. Som med alla investeringar och fondplaceringar är ingenting säkert ens om du väljer Advisor. Vad du kan räkna med är att du får hjälp av en aktör som visat bättre avkastning än genomsnittet i flera år.

Premiepensionen är den del av din pension som du själv kan påverka och det är 2,5% av din lön som går till din premiepension och den kan du välja själv var du vill spara. När du har tjänat in pensionsrätter för första gången så har du möjlighet att göra ditt val av placering av din premiepension.

Ett alternativ för dig som inte vill följa upp din premiepension med samtidigt få en lägre risk under den totala perioden du sparar så har staten ett alternativ som du inte aktivt behöver välja. Det sparalternativet är under den sjunde AP-fonden och den kallas AP7 Såfa. Där placeras din premiepension automatiskt om du inte gör ett aktivt val.

Spartips

Ett första spartips är de tre andra fonderna under den sjunde AP-fonden och de heter AP7 Offensiv, Balanserad och Försiktig som alla har olika andelar av räntefonden och aktiefonden. Vill du inte använda statens egna alternativ så finns det en uppsjö alternativ som du kan hitta överallt på nätet, alla med varierande risk.

Syftet med en fond är att det man sparar så klart ska växa med tiden och då är det viktigt att jämföra riskerna och avkastningen när du ska välja en PPM-fond. Pensionsmyndigheten har ett utbud av de fonder som du kan välja bland och du kan placera din premiepension i upp till fem olika fonder samtidigt. Men det finns ett undantag och det gäller statens fyra egna fonder. Du kan inte kombinera en av dem med någon annan av statens fonder eller alla andra fonder som finns.

När man har valt en eller flera fonder att placera din premiepension så betyder inte det att man är fast där under hela spartiden. Man kan mycket enkelt göra ett byte av fond av fond hos pensionsmyndigheten med hjälp av Bank-ID på deras hemsida. Där kan du även fördela din premiepension över dina fonder på vilket sätt du vill.

För bra info om Advisor PPM och andra som erbjuder fondförvaltning hänvisar vi till denna sida.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.