Barncyklar

Hur ser en barncykel ut?

Hur ser en barncykel ut?

En barncykel är så klart mindre än en juniorcykel eller en cykel för vuxna. Barncyklar brukar också ha lite annorlunda färgsättning, ofta är det ganska starka färger som används för barncyklar. Många barncyklar är utrustade med en liten cykelkorg där barnet kan förvara sina leksaker eller andra ägodelar. Det finns också speciella flaggor eller vimplar som man kan sätta på barncykeln för att göra den mer synlig. Man ska alltid välja en signalfärgad, ofta orange, flagga med monteringsfäste så att den är enkel att sätta på.

Hur minska skaderisken?

Alla föräldrar vill så klart minimera risken för att deras barn ska råka ut för en olycka när de cyklar. Numera använder nästan alla barn cykelhjälm och det är det bästa skydd man kan ha när man cyklar. En del små barn som just har lärt sig cykla använder också knä- och armbågsskydd. En säker barncykel ska ha reflexer både fram, bak och på sidorna av hjulen. Glöm inte bort att köpa till en ringklocka till barncykeln om den inte redan ingår. Det finns speciella barnringklockor med klistermärken på som barn brukar tycka är roligt att använda.

Kan barnet bromsa?

Som med allting annat behöver barnet lära sig hur en cykel med broms fungerar. Cyklar kan ha handbroms, fotbroms eller både och. I Sverige är det ganska ovanligt med cyklar som bara har handbroms medan de i andra länder nästan uteslutande finns cyklar som endast är utrustade med handbroms. När du köper den första cykeln till ditt barn ska du alltid kontrollera att bromshandtaget på styret passar barnets hand storlek. Yngre barn bör kunna nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln, då kan de också bromsa med fötterna som en extra säkerhet. Har barnen kommit upp i skolåldern och är lite mer vana att cykla brukar det räcka om en fot når ner till marken.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.