Bröllopsfest

Landgångar – en klassiker bland smörgåsar

Nämn smörgåstårta och landgång och du har två riktiga klassiker inom det svenska matlagningsköket. Landgången har kanske inte fått samma höga kultstatus som smörgåstårtan, som även beskrivs på ett internationellt sätt, men är alltjämt en klassiker.

Första gången den benämns i Svenska Akademins ordbok är år 1918, och den finns även beskriven i olika slags kokböcker från 1920- och 30-talen. Där beskrivs den som ett bra alternativ till en finare bjudlunch samtidigt som den är funktionell eftersom den kan tillagas i förhand. På 1960-talet var det vanligt att man dekorerade landgången med allt från skinka till lax och syltlök.

Landgång kan med fördel serveras som förrätt eller en lättare lunch, och passar för de flesta tillfällen. Den är även perfekt om man ska ha en liten vickning då den kan göras klart i förväg. Den är även lätt att förvara och det är bara att ställa den svalt med lite plastfolie över så håller den sig bra.

Landgångar kan man enkelt göra själv eller köpa. Vissa butiker erbjuder olika varianter av landgångar, till exempel en enklare och en lyxigare variant med mer och dyrare pålägg. Det är också lätt att göra den vegetarisk om man så vill.

Hur tillreds landgångar?

Det viktigaste med en landgång är brödet eftersom det är på detta den byggs vidare på. Det ska en avlång smörgås och det är formfranska som skivats på längden som oftast används. Tanken med en landgång är att börja äta den från den ände som har pålägg i form av inlagd sill på. Landgången följer sedan ett visst mönster och följer nämligen den ordning som man vanligen brukar äta ett smörgåsbord på. Dekoren på en landgång ska vara festligt och lite extra av alla ingredienser.

Ingredienser på en landgång

En landgång består av flera olika slags pålägg på samma smörgås, det är nämligen lite av grejen med just landgång. Landgångar kan bestå av olika pålägg beroende på vad man själv tycker om. Det kan till exempel vara räkor eller skaldjur, kokt ägg, skinka eller rostbiff. Den brukar också innehålla vissa grönsaker, till exempel i form av tomat, gurka och/eller salladsblad.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.