Info

Prova whisky i Stockholm och upptäck nya smaksensationer

Många svenskar gillar att prova whisky i Stockholm, och visst finns det en air av mystik kring denna urgamla dryck. Nästan lika många av svenskarna önskar att de kunde mer om whisky, från tillverkningsprocessen till vilka aromer som finns att finna i glaset. Ett bra sätt att få mer kunskap om whisky är att delta i en whiskyprovning, vilket finns bl.a. i Stockholm. När sinnena har vant sig vid att känna whiskyns smak och doft kommer mer och mer av dess mer subtila toner att avslöja sig.

Från lent till rökigt när man vill Prova whisky i Stockholm

Whisky kan vara något av en djungel, som är både snårig och samtidigt full med upplevelser. För att göra whiskyn används kornmalt som får gro och sedan torkas, traditionellt sett över en eld som matas med torv. Inte all whisky är rökig, men gemensamt för all sprit som får kallas för whisky är att den har lagrats i minst tre år i fat, gärna ett sherryfat för att ge ytterligare smakdimensioner. En del tillverkare tappar sedan om whiskyn till ytterligare ett fat för att få in ännu fler aromer i spriten. För den som vill prova whisky i Stockholm finns ett flertal intressanta alternativ.

Så får rökig whisky sina olika smaker och uttryck

  • Rökig whisky är otroligt karakteristisk, och den får sin unika smak genom att den görs på rökt malt. Torven, som malten röks med, är en naturråvara som kan förknippas med myrmarkerna i Skottland och på Irland. Beroende på torvens kvalité och organiska innehåll blir rökigheten unik för de olika destillerierna.
  • Rökningen kan ske i en klassisk kiln som är ungefär som ett tvåvånings torn. Undervåningen är eldplatsen där torven bränns, och övre våningen är platsen där kornet får ligga och torka, samtidigt som det tar åt sig av rökaromerna. Idag är det dock inte så många destillerier som röker sin egen malt, även om de flesta fortfarande pryds av sin kiln.
  • Den färdiga whiskyn mäts och analyseras för att bedöma hur hög rökigheten har blivit. Resultatet anges i parts per million, ppm. De partiklar som ger röksmaken kallas för fenoler, och i en riktigt rökig whisky kan det vara uppemot 100 miljontedelar rökarom, vilket innebär att 0,1 % av drycken är rök.
© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.