Cyklar

Så väljer du rätt mountainbike

Så väljer du rätt mountainbike

Om du slutligen har bestämt dig för att införskaffa en heldämpad mountainbike är det ett beslut du inte kommer ångra! Jämfört med en hardtail MTB absorberar en heldämpad cykel stötarna bättre, vilket gör den lämplig att använda i tekniskt svåra MTB-spår. Den extra dämpningen innebär att cykeln är tyngre och dyrare, men de flesta mountainbikecyklister är överens om att fördelarna överväger nackdelarna.

Att köpa en ny heldämpad mountainbike är dock inget beslut du bör hasta fram. Det finns flera olika typer av MTB-cyklar och det är viktigt att du väljer en som matchar ditt behov. Alla cyklar är framtagna för ett syfte. Av samma anledning som du inte skulle pendla till jobbet med hjälp av ett flygplan bör du som nybörjare inte ge dig ut i de farligaste MTB-spåren på en alltför avancerad mountainbike. Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av MTB-cyklar.

Cross Country MTB

En Cross Country (XC)-cykel har vanligtvis en låg vikt och är framtagen för att användas under längre cykelturer. De har oftast endast dämpning baktill på cykeln och hjulstorleken varierar mellan 27 och 29 tum. De finare modellerna har en ram av kolfiber och en mer utsträckt geometri som ger hög komfort på långa distanser.

Trail/Enduro MTB

I denna kategori passar ett brett spektra av cyklar in, och det är även cyklar av dessa typer som de flesta amatörer använder. De flesta mountainbikes i denna kategori är heldämpade cyklar med hjulstorlekar mellan 27,5 till 29 tum, beroende på den enskilde cyklistens preferenser, samt bredare mönstring för bättre grepp. Dessa cyklar har bredare styren och därmed en ökad stabilitet i högre hastigheter. Dessa MTB-cyklar är ofta tyngre på grund av de kraftigare, mer hållbara cykelkomponenter som används för att cykeln ska kunna användas i tuffare terräng.

Freeride/Downhill MTB

Dessa cyklar är de mest extrema av de heldämpade MTB-cyklarna. De är framtagna för våghalsiga cyklister och verkliga fartdårar. Denna typ av mountainbikes har däck av förstärkt material och kraftiga skivbromsar som ger extra mycket bromskraft. De har inte särskilt många växlar och är mer otympliga att cykla i uppförsbacke med, men nedför går det undan med en heldämpad mountainbike.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.