Info

Lär dig mer om ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är i korthet plastikoperationer som estetiskt påverkar ögonlocken. Lär dig mer om hur det fungerar och vad som skiljer olika ingrepp åt.

Se piggare ut

En vanlig orsak till att genomföra ögonlocksplastik är önskemål om att skapa ett ”piggare” utseende. Om ögonlocken hänger kan personen uppfattas som trött och nedstämd. Detta även om så inte är fallet. Orsaken att huden blir hängandes kan bero på flera olika orsaker. Ålder är en starkt bidragande orsak men det kan även bero på:

 • Kön
 • Arv
 • Livstil – Rökning är en starkt bidragande orsak
 • Mycket solande

Både rökning och mycket stor mängd solning påverkar huden negativt. Huden tappar dess elasticitet vilket gör att det lättare uppstår rynkor och ”hängandes hud”.
Åldern påverkar också utifrån att en försvagad bindväv kring ögat kan resultera i att ögonlocken kan bukta ut mer och skapa ett trött utseende.

Ögonlocksplastik kan utföras på under- eller överlock

Ögonlocksplastik brukar delas in i om det är undre eller övre ögonlocken. Beroende på vilket ögonlock det handlar om kan ingrepp ske på olika sätt.
Konsultation avgör ingrepp och pris

Personer som önskar göra ett estetiskt ingrepp kring ögat börjar med att kontakta en skönhetsklinik för gratis konsultation. Vid detta tillfälle ser kunnig personal på ögat och avgör förutsättningarna. De kan därmed avgöra om ingreppet är möjligt att genomföra, vilket resultat som kan förväntas, samt en exakt prisbild. På företagens hemsidor brukar det finnas riktpriser men det kan skilja något beroende på hur ingreppet behöver genomföras.

Så går processen till

 • Lokalbedövning
  Då ögonlocksplastik är ett mindre ingrepp krävs enbart lokalbedövning. Om patienten känner oro inför ingreppet kan även lugnande medicin ges. Ingreppet kan beräknas till ungefär en timme.
 • Åka hem
  Direkt när ingreppet är klart kan personen åka hem. Däremot kommer ögat vara så påverkat att personen kraftigt avråds att åka eget fordon. Det brukar vara skönt att bli hämtad och i annat fall rekommenderas kollektivtrafik.
 • Återbesök
  Efter 7 dagar sker generellt ett återbesök. Detta för att personal ska kunna granska läkningsprocessen och se att allt har gått som planerat. Däremot kommer läkningsprocessen ta betydligt längre tid.
 • Träna och sola…
  Hårdare träning avråds under ett par veckor och solning ska aldrig ske på ärren. En långsam återgång till normal träning kan sedan ske. Det är däremot viktigt att lyssna på kroppen och vara beredd på att ta det lugnt så länge som läkningsprocessen pågår.
© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.