Aktiviteter

Renovera och rusta upp en Puch Dakota

Puch Dakota är enligt många motorfantaster en riktig klenod och dom flesta har nog hört talas om denna populära moped någon gång. Dom tillverkades mellan 1965–1981 på Puchfabriken i Österrike och trots att den senaste modellen har många år på nacken är ”Dakotorna” eftertraktade än idag.

För den som är sugen på att införskaffa en men inte hittar en som är i toppskick finns många möjligheter att renovera och rusta upp en på egen hand. Reservdelar kan köpas på nätet så det enda man behöver är någorlunda kunskaper och lite tid!

Om Puch Dakota

Puch Dakota är en mopedmodell som tillverkades mellan 1965–1981. Modellen påminner till utseendet om en motorcykel. Under det första tillverkningsåret levererades mopeden i färgen ”British racing green”. Mellan 1967–1970 såldes den i rött och den klassiska blå modellen tillverkades och såldes mellan åren 1970–1982. För den som ville ha en extra cool Puch Dakota fanns den även att köpa i guld mellan åren 1972–1975.

Man kan alltså säga att färgen berättar hur gammal mopeden är och idag finns dom flesta färger och modeller att hitta begagnat.

Renovera och rusta upp

För den som har en gammal Puch Dakota ståendes i garaget, eller för den som är sugen på att införskaffa en och fixa upp den finns alla möjligheter att göra det – nästan oavsett skick. Det beror såklart lite på vilka kunskaper man har när det kommer till att skruva men eftersom denna moped har varit och är så populär kan man hitta mycket bra hjälp på nätet.

Det finns både videos gjorda av amatörer som visar hur man byter ut vissa delar, samt en hel del motorforum där Dakotan diskuteras flitigt av entusiasterna. Där kan man enkelt ställa frågor om man kör fast i renoveringen och på så vis komma vidare. Lyckas man med projektet finns en relativt het andrahandsmarknad – en del personer är villiga att betala många tusenlappar för en Puch Dakota i bra skick.

Reservdelar på nätet

Det är ofta svårt att få tag i reservdelar till gamla modeller när det kommer till många typer a fordon men eftersom Puch Dakota är så populär än idag finns ett hyfsat stort utbud av reservdelar. Däremot finns dom kanske inte i vilken butik som helst men som med mycket annat finns en hel del att hitta på nätet.

Man kan bland annat hitta följande:

  • Tändsystem
  • Trimkit
  • Ramdelar
  • Dekaler
© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.