Info

Uppvärmning för fritidshus – olika alternativ

Vilken typ av uppvärmningssystem är egentligen mest lämpligt i ett fritidshus? Det enkla svaret är att det inte finns något enkelt svar – det finns flera saker som påverkar vilket val som är bäst. En sak att ta hänsyn till är hur mycket och hur ofta huset används och hur mycket pengar det är värt att lägga på installation och drift.

Uppvärmning som passar för fritidshus

Många fritidshus är mindre till storleken än vanliga villor, vilket gör att uppvärmnings- och driftkostnader blir lägre. Trots det kan det vara värt att fundera över just uppvärmningen och det finns flera lösningar som passar för just fritidshus.

  • Direktverkande el – Med direktverkande el ges ett heltäckande värmesystem som är relativt billigt och enkelt att installera. Till nackdelarna hör att det är dyrt i drift – speciellt om huset ska värmas året runt.
  • Luftvärmepump – En luftvärmepump kan användas som kompletterande uppvärmning tillsammans med andra system – till exempel direktverkande el. En luftvärmepump ger inget varmvatten men fungerar däremot utmärkt för att ge underhållsvärme när ingen vistas i huset. Nyare modeller kan även fjärrstyras.
  • Kamin – I ett mindre fritidshus kan en bra kamin fungera som huvudsaklig uppvärmningskälla men det kan behövas komplement. Att ha möjlighet att elda ger dock en stor mysfaktor och dessutom är det relativt billigt att elda.
  • Solceller – Solcellspaneler kan anslutas till elnät eller köras fristående, då med hjälp av batteripaket. Installationen är dyr men vinsten stor – det går till och med att sälja tillbaka överskottsel som inte används.

Välj ett uppvärmningssystem som passar behoven

Det finns två viktiga saker att ha i åtanke när ett uppvärmningssystem ska väljas till ett fritidshus – hur mycket tid som spenderas där samt hur mycket det får kosta. Den som spenderar mycket tid i stugan, även under vintern, kan tjäna på att välja ett bättre system – till exempel direktverkande el i kombination med en luftvärmepump.

För den som spenderar endast några sommarhelger per år i sitt fritidshus och har det kallställt under vintern kan det fungera med direktverkande el. Kort och gott – ju mer tid som spenderas i huset, desto bättre uppvärmningssystem behövs.

Det är dock sällan lönsamt att kosta på till exempel bergvärme – om huset inte planeras att användas som permanentbostad i framtiden. Då kan även en sådan lösning vara värd att överväga.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.