Cykelsitsar

Välja frontmonterad eller bakpåmonterad cykelsits?

Funderar du på om du ska köpa en frontmonterad cykelsits eller en som sitter bakpå cykeln? Till största del beror det på hur gammalt barnet är som ska åka. Men det finns även några andra aspekter att ta hänsyn till. I en längre test på en av Sveriges större bloggar inom ”barn och uteliv” recenserades en av marknadens frontmonterade cykelsitsar. Vilka fördelar och nackdelar såg de med dessa modeller av sitsar?

Fördelarna

  • Bättre utsikt

När en frontmonterad cykelsits används sitter barnet precis framför den som cyklar och har därmed perfekt utsikt. Ett barn som sitter bakom föraren kan självklart vrida på huvudet och titta åt sidorna. Men visst är det är skillnad – testa själv…

  • Uppsikten

Det recensenten framförallt lyfte fram var att man har betydligt bättre uppsikt över barnet. Du har barnet bara några decimeter framför dig. Du kan se när barnet somnar, sitter obekvämt eller om vantarna har ramlat av. En stor fördel då små barn inte alltid kommunicerar lättförståeligt när de vill något.

  • Kommunikation

Det är även lättare att kommunicera. Hör du inte vad barnet säger kan du bara bocka dig ner lite och komma med örat nära barnets mun. Framförallt kommer barnet att höra dig bättre. Cyklar du med en bakåtmonterad cykelsits är det svårt att kommunicera och föra ett samtal på samma sätt.

  • Gemenskapen

Bättre att barnet vänder föräldern ryggen – än tvärtom. Genom att ha en frontmonterad cykelsits skapas en större gemenskap. Det anser i alla fall recensenten i just den bloggen som refereras till.

Nackdelarna

  • Kan upplevas i vägen

En nackdel var att stolarna gör det något svårare att gå på och av cykeln. Det kanske visserligen är en vanesak men var ändå en av de negativa punkterna som nämndes.

  • Kräver större svängradie

När du cyklar med en cykel med frontmonterad cykelsits kommer sitsen inte vara i vägen när du ska svänga. Det kan upplevas något trögare att cykla på grund av belastningen på framgaffeln. Det är däremot när man kliver av cykeln som mindre problem kan uppstå.

Om du går med cykeln och vill göra en snabb U-sväng kommer du märka att cykelsitsen begränsar hur stor svängradie du kan göra. Det krävs därmed lite mer plats att göra kraftiga svängar. Har man en trång cykelbod kan det vara lite till besvär.

  • Ålder på barnet

Du ska inte ha barn över tre år eller på över 15 kg i en frontmonterad cykelsits. En nackdel är därmed att du till slut ändå måste köpa en bakåtmonterad variant.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.