Tjänster

Varför parterapi?

Parterapi är inte enbart för par som har stora svårigheter i sin relation. Det finns en rad andra tillfällen och orsaker att söka denna hjälp. Göteborgsposten publicerade, för några år sedan, artikeln ”15 skäl att gå i parterapi” som tar upp några av följande punkter.

Om bråk om samma sak återkommer om och om igen
Detta betyder att ni inte har en konstruktiv lösning på problemet och därmed behöver parterapi som en hjälp utifrån.

När andra kommenterar att ni har en slitsam relation
Det är ganska intressant att det ofta är människor runt omkring som varnar och påtalar att en relation inte är sund. Det kan sakta växa fram så att parterna inte själva ser det. I detta fall är det viktigt att ta det på allvar och lyssna på de anhöriga eller vännerna.

När du inte vågar fråga
Finns det ämnen som du inte lyfter för att du är rädd för partners reaktioner? Kanske skulle det gå lättare i ordnad form inom parterapi.

Otrohet
Otrohet kan vara extremt slitsamt för en relation. Men det behöver inte betyda att det är slut. Allt handlar om hur paret vill gå vidare – och om hjälp tas in för att reda upp situationen.

När du själv upplever att du inte agerar schysst
Det är inte den vanligaste orsaken – men den förekommer. Personer som märker att de agerar våldsamt eller på annat sätt elakt mot den andra partner, fast det egentligen inte önskas. Vad är det som ligger bakom dessa handlingar och hur kan paret gå vidare?

När relationen upplevs dålig – utan att det är tydligt vad felet är
Det är inte alltid lätt att förstå varför två personer agerar som de gör mot varandra. Ofta handlar parterapi just om att klarlägga mönster, orsaker och samband. Då blir det även lättare att ta steg framåt.

Hur får du hjälp och parterapi?

Parterapi kan bokas via kommunen eller via godkända utförare. Enklast är att gå in på kommunens informationssida kring familjerådgivning och där se samtliga utförare som är godkända. I Stockholm finns däremot underkategorier och det är möjligt att via Stockholms webbplats söka utförare i de olika större stadsdelarna så som Haninge, Åkersberga, Solna osv. Bor du i Stockholm kan du alltså antingen kontakta kommunens familjerådgivning eller scrolla i listan över godkända utförare och där välja var du vill gå. Utföraren får i detta läge inte neka dig, förutsatt att de har lediga tider.

© 2024 Vardagstrender | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.